Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

En jättegod, saftig rostbiff som passar både som huvudrätt eller till buffén

Ingredienser ca8 port

Rostbiff:
1 ½ kg rostbiff
1 tsk salt
Rejält med nymalen svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
0,75 - 1,5 dl balsamicovinäger
1½ msk kalvfond
3 msk flytande honung
3 vitlöksklyftor
1 tsk nymalen svartpeppar
½ kruka färsk timjan
½ kruka färsk oregano
50 g kapris (avrunnen vikt)

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 60° C, då är den rosa med röd kärna. (Vill du ha rostbiffen mer röd tar du ut den vid ca 55°, vill du bara ha den lätt rosa tar du ut den vid 65°). Tid i ugnen är ca 1 ½ –2 timmar.

Hacka vitlöken och dom färska kryddorna (spara ev. några kvistar av kryddorna till garnering). Hacka hälften utav kaprisen grovt (spara resten till garnering). Blanda alla ingredienserna till marinaden. Tag den mindre mängden balsamico om du föredrar en mindre syrlig marinad. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.

Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden. Garnera med kapris och några kvistar timjan/ oregano.

Källa: matklubben.se