Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

8-10 portioner

  • 1,2 kg bogstek, högrev eller märgpipa
  • 1 stekpåse

Lag:

  • 5 dl hett vatten
  • ¾ dl salt
  • 1 msk rårörsocker
  • 2 tsk torkad dragon
  • 1 dl grovhackad bladpersilja, alternativt kryddgrönt efter egen smak

Värm ugnen till 100°. Lägg köttet i en stekpåse enligt beskrivningen på förpackningen. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. Stek till ca 80° inner-temperatur (det tar flera timmar).

Lagen: Blanda samman vatten, salt, socker och kryddor. Kyl lagen. Lägg det färdiga köttet i den kalla lagen och låt det marinera i ca 3 timmar. Ligger det längre blir köttet för salt.

Skär upp steken i tunna skivor. Kan ätas ljummen eller kall. Det blir ett saftigt och salt kött, passar väldigt bra som tilltugg, aptitretare, till en sallad eller på buffébordet.

Recept: Svenskt kött