Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Stek:

  • ca 1 kg frusen stek av franskyska, högrev, bog eller innanlår

Lag:

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk socker
  • svartpeppar
  • lagerblad
  • grovhackad bladpersilja

Steken tas direkt ur frysen och sätts i 70-gradig ugn. Sätt in en termometer när köttet tinat något.

Efter 6-8 timmar är steken klar. Innertemperatur 55° betyder att köttet är blodigt inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. 65-70° är lagom, tycker de flesta.

Blanda vatten, salt, socker och kryddor till en lag. Lägg den varma steken tillsammans med lagen i dubbla plastpåsar. Låt stå i kylen när steken svalnat.
Marinera i ca 4 timmar. Inte längre, då blir den för salt.

Recept: Traditionellt bohuslänskt recept