Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

4 portioner

  • 4-500 g oxfilé, ryggbiff, entrecote eller rostas
  • 1-2 humrar eller 4-6 havskräftor, smör

Såsen:

  • majsmjöl eller vetemjöl
  • köttbuljong och/eller hummerfond
  • grädde, salt, peppar

Sätt ugnen på 225°. Bryn köttstycket runt om i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugnen till 60° innertemp (medium rare), ca 15 minuter. Låt köttet vila i folie tills det är dags att äta. Sila av köttsaften och spara den till såsen.

Vispa ut mjölet i köttbuljongen och tillsammans med grädde, hummerfond och köttsaften. Krydda såsen med salt, peppar och eventuellt ett par droppar soja.

Klyv hummern eller kräftorna och fräs halvorna i smör i stekpanna, någon minut på varje sida, den ska bara bli varm. Skär upp köttet i fina skivor, servera tillsammans med den varma hummern, såsen, klyftpotatis och en sallad med mycket grönt.

Recept: Californiskt recept på bohuslänskt vis