Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

En festklassiker som gör succé varje gång! Kokas på spisen, men serveras som stek. Tillagas på benfria detaljer såsom fransyska, rostbiff etc. men det går alldeles utmärkt att tillaga även på detaljer såsom bogstek, rulle, högrev, ytterlår etc. 
Idealisk att göra dagen före. Koka köttet och låt  kallna i lagen. Ställ kallt över natten och påföljande dag kan steken värmas häruti. Sila sedan lagen som  kokas ihop till en mustig sås.


Ingredienser:  
 8-10 port
1 ½-2 kg nötkött
1 flaska porter
1 dl svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
10 enbär
8 svartpepparkorn
1 buljongtärning
3-4 vitlöksklyftor
2-3 gula lökar (delade)

Gör så här:
Lägg allt i en gryta, försök få vätskan att täcka köttet. Täcker det inte, så kan man vända köttet under tillagningen. 
Om man vill ha mer sås går det bra att dubbla mängden vätska, men inte ta lika mycket kryddor.
Koka upp, skumma av och låt sedan sjuda i ca 2 timmar eller tills det är mört. Tiden skiftar lite beroende på köttdetalj och om det är fruset eller ej. Använd gärna köttermometer. När köttet är uppe i ca 75 grader så är det färdigt.
Skyn (8 dl) som blir över blir en underbar sås.
Red med 5 msk mjöl och 2 dl vispgrädde.
Serveras med kokt potatis, svartvinbärsgele, pressgurka och syltlök.

Låt väl smaka!