Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Det här är en lättlagad variant av boeuf bourgignon. Grytan sköter sig själv i ugnen medan du tittar på bonde söker fru, spelar monopol eller tar en tupplur. Ett knep för att få mer must är att bryna mjölet till redningen i smör. Serveras med kokt potatis, vitlöksfrästa champinjoner och en linssallad.

Ingredienser: 6-8 port Tid: ca 3 timmar

750 g högrev
2 stora lökar
4 skivor bacon
2 msk  tomatpuré
2 msk mjöl
1 tsk timjan
1 lagerblad
10 g torkad karljohanssvamp
2-4 skalade vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
3 dl  oekat fruktigt côte du rhone eller oekat vin av druvan pinot noir
2 dl kycklingbuljong
150 g champinjoner
salt, nymald peppar
smör till stekning

Gör så här:
Skär köttet i stora munsbitar och låt det bli rumsvarmt.
Hacka löken grovt och stek den mjuk och gyllene i botten av en stor tjockbottnad kastrull. Hacka baconet fint och låt det gå med sista minuten. Använd inte en gjutjärnsgryta eftersom de ger dålig smak åt syrliga långkok.
Bryn högreven i stekpanna i tre omgångar. Salta och peppra på köttet i pannan.
Bryn tomatpurén ett par minuter med sista omgången när köttet fått färg. Detta ger rundare tomatsmak.
För över till lökgrytan.
Torka ur pannan och smält  2 msk smör i pannan.
Fräs mjölet tills det fått fin färg, något mörkare än jordnötssmör.
Slå på kycklingbuljongen och för över i grytan.
Blanda ner timjan, lagerblad, svamp, vitlök och fänkålsfrön.
Slå på vinet.
Låt sjuda mycket sakta under lock ca 1 1/2-2 1/2 timme tills köttet känns mört.
Skiva champinjonerna grovt, bryn dem på hög värme i smör och låt dem puttra med minst 10 minuter.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Kanske lite mer timjan? Men mortla den så att smakerna frigörs.

Källa: Taffel.se Lisa Förare Winbladh