Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Ca 11/2 kg högrev
1 gul lök
1 morot
2 kvistar färsk dragon
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin/öl
vatten

Gör så här:
Skala lök och morot och skär dem i grova bitar.
Putsa ev högreven, det gör inget om det blir flera bitar.
Lägg i en gryta/kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
Fyll på med vatten så att det täcker.
Koka eller sjud köttet i ca: 3 timmar. Vänd några gånger och fyll ev på mer vatten om det kokat bort för mycket.
Ta upp köttet, sila av spadet och mät upp 6 dl till såsen. Lägg tillbaka köttet och resterande spadet.

Sås för 6 pers:
6 dl spad från högrevskoket
3 dl vispgrädde
2 schalottenlökar
2 msk finhackad dragon
2 msk finhackad persilja
salt, vitvinsvinäger,maizenamjöl

Gör så här:
Koka ihop 6 dl av spadet tills ca hälften återstår.
Tillsätt grädden. Koka ca 5 min.
Tillsätt lök, dragon och persilja.
Smaka av med 2 krm salt och lite vitvinsvinäger, börja med 1 tsk för att lyfta fram dragonsmaken.
Red ev av med lite maizena om det är för tunt.

Servera med potatis och stekta rotsaker kryddade med färsk vitlök och timjan.
Förslagsvis söta rotsaker såsom rödbetor, kålrötter, morötter.

Källa : Tidn Buffé