Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

8 port.

500 g högrev, benfri
500 g fläskkarré, benfri
500 g lammbog eller lammstek, benfri
5 gula lökar i skivor
5 vitlöksklyftor i skivade
3 lagerblad
1,5 tsk vitpeppar krossad
7 dl vin, vitt torrt
1,5 kg potatis
4 tsk salt

En klassiker från Alsace. Köttet ska marineras 1 dygn och grytan tillagas minst ett par timmar i ugnen.

Gör så här:
Skär köttet i stora kalopsbitar. Blanda med löken och kryddorna utom salt. Häll på vinet och pressa ner köttet med en tallrik så att vinet täcker.

Ställ i kylen 1 dygn.

Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva potatisen i 1 cm tjocka skivor.
Varva potatis, salt samt kött- och lökblandning i en gryta med tättslutande lock som tål att stå i ugnen.
Slå över marinaden och lägg på locket.
Ställ grytan längst ner i ugnen 2 1/2 timme.

Servera direkt ur grytan.