Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

ca 1 liter

  • 1 kg köttben av nöt eller kalv
  • 2 msk tomatpuré
  • gula lökar och morötter, gärna också rotselleri eller vad som finns hemma
  • smör eller olja
  • 10 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • vatten

Värm ugnen till 200°. Lägg benen i en långpanna, smeta på tomatpurén och rosta i ugnen, utan att bränna.

Tärna grönsakerna grovt och bryn dem i en rostfri gryta. När benen är rostade lägg dem i grytan med grönsakerna och häll på vatten så att det täcker. Höj värmen och låt det bli så varmt att det precis sjuder, sänk värmen och låt sjuda mycket lugnt i 6-8 timmar. Skumma då och då.

Sila buljongen och frys in i lagom portionsförpackningar.

Om man vill kan man reducera buljongen, dvs göra den mer koncentrerad. Låt den då sjuda mycket försiktigt utan lock under flera timmar. Frys i istärningsblock och förvara sedan tärningarna i en stor plastburk i frysen. Hemmagjorda buljongtärningar som ger extra smak och djup till det mesta; pastasåser, grytor, wokat, såser och soppor.